Kintaro - Το χρυσό αγόρι

2023-08-19
Yama-uba and Kintaro by Kitagawa Utamaro 1796/wikimedia.org
Yama-uba and Kintaro by Kitagawa Utamaro 1796/wikimedia.org

Ο Kintaro, του οποίου το όνομα συχνά μεταφράζεται ως "χρυσό αγόρι" είναι ένας από τους πιο γνωστούς και αγαπημένους χαρακτήρες της παράδοσης των Ιαπώνων. Την δημοφιλία του θα την σύγκρινα με τον δικό μας Ηρακλή. Διότι, ο Kintaro είχε επίσης υπερφυσική δύναμη και πιθανότατα ήταν ημίθεος, όπως θα δούμε στην συνέχεια.

Η προέλευση του Kintaro

Υπάρχουν αρκετές εκδοχές της προέλευσης του Kintaro, ειδικά όσον αφορά την αληθινή ή τη θετή του μητέρα όσο και για τον πατέρα του. Σε αυτό που συμφωνούν πάντως όλες οι εκδοχές είναι ο τόπος που μεγάλωσε. Και αυτός ο τόπος δεν είναι άλλος από του βουνό Ασιγκάρα.

Στην πρώτη εκδοχή, ο Kintaro είναι ο γιος μίας πλούσιας οικογένειας που ζούσε σε ένα χωριό κοντά στο βουνό Ασιγκάρα. Σε μία αντικρουόμενη παραλλαγή αυτής της ιστορίας, η μητέρα του Kintaro, τον γέννησε στην περιοχή όπου τώρα είναι η πόλη Sakata (κρατείστε αυτό το όνομα). Αναγκάστηκε όμως η ίδια και ο γιος της να διαφύγουν επειδή ο άνδρας της, ένας σαμουράι ονόματι Sakata, είχε έρθει σε ένοπλη αντιπαράθεση με έναν θείο του. Επομένως, οι δυο τους βρήκαν καταφύγιο στο βουνό Ασιγκάρα.

Σε μία άλλη εκδοχή, η μητέρα του Kintaro είτε πέθανε είτε παράτησε το παιδί στο δάσος. Στη συνέχεια, το αγόρι το βρήκε μία Υama-uba και το μεγάλωσε σαν δικό της παιδί. Σε μία παραλλαγή αυτής της ιστορίας, τον Kintaro τον μεγάλωσε η ίδια του η μητέρα, αλλά λόγω της άγριας αμφίεσής της και το γεγονός ότι ζούσε στο δάσος, οι χωρικοί θεώρησαν ότι ήταν μία Υama-uba.

Kintaro and Yama-uba by Kitagawa Utamaro/japan-avenue.com
Kintaro and Yama-uba by Kitagawa Utamaro/japan-avenue.com

Στην επόμενη εκδοχή, η οποία κατά τη δική μου άποψη είναι και η πιο ενδιαφέρουσα, λέγεται ότι ο Kintaro είναι γιος μίας Υama-uba, η οποία έμεινε έγκυος από μία βροντή που της έστειλε ένας κόκκινος δράκος που ζούσε στο βουνό Ασιγκάρα. Πιο συγκεκριμένα, η Υama-uba ξύπνησε έντρομη από τον ήχο μιας βροντής. Στο όνειρο όμως που έβλεπε πριν ξυπνήσει, η ίδια έκανε έρωτα με έναν κόκκινο δράκο ο οποίος την άφησε έγκυο.

Ο Kintaro, τόσο μέσα από τις ιστορίες όσο και από τις καλλιτεχνικές απεικονίσεις του, φέρεται να έχει κόκκινο δέρμα, να έχει υπερφυσική δύναμη και να κραδαίνει ένα πολεμικό τσεκούρι. Αυτά τα τρία γνωρίσματα είναι κοινά με τον Raijin, τον θεό της αστραπής, της βροντής και των καταιγίδων. Ήταν εύλογο λοιπόν να φθάσουν στο συμπέρασμα ότι ο κόκκινος δράκος ήταν στην πραγματικότητα ο Raijin.

A young Kintarō battling Namazu, in a print by Yoshitoshi/wikimedia.org
A young Kintarō battling Namazu, in a print by Yoshitoshi/wikimedia.org

Τα παιδικά χρόνια του Kintaro

Λέγεται ότι ο Kintaro ακόμη και όταν ήταν νήπιο ήταν πολύ δραστήριος. Γύριζε όλη μέρα στο δάσος φορώντας μόνο μία σαλιάρα, η οποία είχε κεντημένο πάνω της το ιδεόγραμμα που συμβολίζει τον χρυσό. Έκανε παρέα με τα ζώα και λέγεται ότι είχε μάθει να μιλάει τη γλώσσα τους. Συνήθως σύχναζε με αρκουδάκια και όταν επέστρεφε η μαμά αρκούδα για να τα ταΐσει, εκείνος πήδαγε στην πλάτη της και πήγαινε μαζί της στη σπηλιά της. Έβαζε τα χέρια του γύρω από τον λαιμό των ελαφιών και τα αγκάλιαζε, αλλά εκείνα ποτέ δεν τον φοβήθηκαν. Ήταν ένας πρίγκιπας του δάσους με τα κουνέλια, τα αγριογούρουνα, τους σκίουρους, τα κουνάβια, τους φασιανούς και τα γεράκια να φέρονται ως υπηρέτες και αγγελιοφόροι του.

Yama-uba with Kintaro and a Watanabe no Tsuna (Genji no Tsuna) in Mount Ashigara by Utagawa Kunisada, 1811/wikimedia.org
Yama-uba with Kintaro and a Watanabe no Tsuna (Genji no Tsuna) in Mount Ashigara by Utagawa Kunisada, 1811/wikimedia.org

Ήταν τόσο δυνατός που μπορούσε να σπάει σε κομμάτια τις πέτρες. Μπορούσε ακόμα και να ξεριζώσει ολόκληρα δέντρα. Πάλευε με αρκούδες και φυσικά τις κέρδιζε και αυτές.

Μία μέρα ,καθώς τριγύριζε στο δάσος με τους φίλους του τα ζώα, έφθασε σε ένα ποτάμι. Το ποτάμι ήταν μεγάλο και αρκετά βαθύ. Εκείνος μπορούσε να περάσει εύκολα στην απέναντι όχθη, αλλά οι περισσότεροι φίλοι του δεν θα μπορούσαν. Αφού έψαξε λίγο στην περιοχή, ανακάλυψε ένα μεγάλο και ψηλό δέντρο. Χωρίς να το σκεφτεί, έσπρωξε το δέντρο ξεριζώνοντάς το και ο τεράστιος κορμός του έφθασε μέχρι την απέναντι όχθη, φτιάχνοντας έτσι μία γέφυρα για τους φίλους του.

Sakata no Kintoki

Αυτήν την επίδειξη δύναμης του Kintaro, την είδε ο σαμουράι Γιοριμίτσου Μιναμότο που περνούσε εκείνη την στιγμή από την περιοχή. Πρότεινε στο Kintaro να τον ακολουθήσει με την υπόσχεση ότι θα τον έκανε μεγάλο πολεμιστή. Ο Kintaro συμφώνησε και ακολούθησε τον σαμουράι. Όταν ενηλικιώθηκε άλλαξε το όνομά του σε Sakata no Kintoki.

Minamoto no Yorimitsu and Kintarō by Yoshitoshi, 1886/wikimedia.org
Minamoto no Yorimitsu and Kintarō by Yoshitoshi, 1886/wikimedia.org

Και ο σαμουράι και ο Sakata no Kintoki υπήρξαν ιστορικά πρόσωπα που τα τύλιξε το πέπλο της φαντασίας, με αφηγήσεις να περιγράφουν διάφορες περιπέτειες όπως ότι πολέμησαν με δαίμονες ή γιγάντιες αράχνες. Αφηγήσεις για τις οποίες δυστυχώς δεν βρήκα πολλές πληροφορίες. Για την ιστορία, ο Sakata no Kintoki ήταν όντως μεγάλος πολεμιστής και πολέμησε σε αρκετές μάχες. Δεν θα αναφερθώ όμως σε αυτές, μιας και το άρθρο αυτό αφορά τη μυθολογία πίσω από το όνομά του.